BULGARIAN TRIATHLON

ASSOCIATION

Как да изберем велотренажор

интерактивен велотренажор

С наближаването на зимата и намаляващата продължителност на деня е все по трудно да намерим време за колоездене на открито. Сутрин е твърде студено, след работа вече е тъмно и колелото постепенно започва да събира прах. Но всеки един запален колоездач или триатлет знае, че няма начин да стане по-добър за следващия сезон ако просто чака пролетта за да излезе да кара отново. И тук на помощ идват велотренажорите.

Какво е велотренажор и какви видове има
За тепърва навлизащите ще разясним, че това е устройство, което позволява да използвате личният си велосипед за да тренирате. Има доста варианти и всичко зависи от вашият бюджет и ниво на опит. Тренажорите се разделят на няколко групи: обикновени магнитни, smart магнитни, интерактивни и ролкови

Обикновени магнитни
Това е най-бюджетният вариант. Състои се от няколко магнита, които увеличават съпротивлението в зависимост от това колко бързо въртите. Някой от тях имат различни нива на натоварване регулиращи се според желанието ви. При този вид тренажори задната гума се закрепя посредством специален механизъм и осигурява стабилна позиция. Заължително е да използвате специална (синя) тренировъчна гума, тъй като обикновената се износва много бързо. За да измервате скоростта, с която въртите е задължително да имате и сензор за скорост, който се прикрепя към спиците на задната капла, тъй като тренажора не излъчва никакъв сигнал към отдалечени устройства. Може да се използва със софтуер, но съпротивлението не се регулира от него. Ако имате възможност ви препоръчваме да избягвате тези модели.
Пример: TACX Blue Twist

Магнитен SMART
Също като обикновения, магнитният SMART тренажор използва набор от магнити. Изглеждат почти както обикновените и велосипедът се закрепва по същия начин. Разликата тук е че има вграден ват метър както и bluetooth за комуникация със различни видове софтуер. Smart тренажорите са доста по-прецизни за измерване на натоварването и могат да се използват за структурирани тренировки. Съпротивлението може да се контролира директно от софтуера, който използвате. Тук не се нуждаете от сензор за скорост. Тези тренажори са по-скъпи и предлагат различни видове екстри като симулация на наклон, спускане и т.н. Отново трябва да използвате и специална тренировъчна гума
Пример: TACX Vortex Smart

Недостатъкът при тези два вида е, че самото усещане е доста нереалистично, може да буксувате при по-резки натоварвания и са доста шумни, което причинява известно неудобство при използване в апартамент.

Интерактивен
Тук нещата вече отиват на следващото ниво. При този вид тренажори задната капла изобщо не участва. Велосипеда се закрепва директно за касета, която е предварително инсталирана на тренажора. Симулацията на колоездене е доста по-реалистична, тренажорът е значително по-тих и може да спринтирате без риск от буксуване. Отново имате комуникация със софтуер по ваш избор. Разбира се това има и своята цена, която е доста по-висока от тази на магнитните. Този тип тренажори са най-предпочитани тъй като осигуряват най-реалистично преживяване. По-скъпите модели имат дори вибрации, когато карате по павирани улици.
Пример: TACX Neo Smart

Ролков
Този вид тренажори не са много популярни за дълги тренировки тъй като не осигуряват стабилноста на останалите. Тук просто поставяте велосипеда върху тренажора и пазите равновесие докато въртите. Няма магнити и различни степени на натоварване, което ги прави по непредпочитани от останалите и трябва постоянно да пазите равновесие иначе рискувате падане. Има известен период на свикване и най-често се използват за загрявка преди състезаня
Пример: TACX Galaxia

 

Без значение кой вид ще изберете велотренажорът е един чудесен начин да подържате форма през зимните месеци, а защо не и през летните, когато просто не искате да се занимавате с трафика и множеството изнервени шофьори.